Marka, patent veya tasarım tescili, hukuk dünyasında sınai mülkiyet hakkı elde etmek amacıyla yapılır. Bu hukuki işlemi layıkıyla gerçekleştirebilecek olanlar da şüphesiz ki alanında uzman hukukçulardır. Glory Patent, alanında uzman Marka ve Patent vekilleri avukatlardan oluşan ekibiyle objektif özen yükümlülüklerine uygun vekillik hizmeti vermektedir.
Marka veya patent başvurusu yapılmadan önce markanın veya patentin kanuna uygun olarak oluşturulduğuna ilişkin ön araştırma yapmak gereklidir. Zira bu araştırma yapılmaksızın tescil işlemlerine girişilirse, kanuna aykırı bir başvuru sonucu başvurucunun zamanı ve parası ziyan olacaktır. Tescil süreci içerisinde gelebilecek ara karar ve itirazlara usulüne uygun cevap verilebilmesi, tescil sonrasında markanın veya patentin izlenmesi ve benzer başvurulara itiraz işlemlerinin usulüne uygun yapılması için marka ve patent vekiliyle eşgüdümlü çalışılmalıdır.
Marka, bir teşebbüsün mal ve hizmetlerini diğer teşebbüslerin mal ve hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlayan sicilde gösterilebilir her türlü işarettir.
Ayırt edici ve sicilde gösterilebilir olması koşuluyla kişi adları dahil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajların biçimi gibi her türlü işaret marka olarak tescil edilebilir.
Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde başvuru ile birlikte;
– Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları,
– Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yerleşim yeri olan veya sınai ya da ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler,
– Paris Sözleşmesi veya 15/4/1994 tarihli Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması hükümleri dâhilinde başvuru hakkına sahip kişiler,
– Karşılıklılık ilkesi uyarınca, Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki kişilere sınai mülkiyet hakkı koruması sağlayan devletlerin uyruğundaki kişiler, tescil korumasından yararlanır.
Türkiye’de marka tescili için Türk Patent ve Marka Kurumu yetkilendirilmiştir.
Başvuru öncesi araştırma yapılmadığı takdirde başvurunun Kurum tarafından reddi veya başvuruya gelebilecek itirazlar ile başvurunun reddi söz konusu olabilir. Reddedildiği takdirde başvuruya ilişkin ücretlerin geri alınması mümkün değildir. Markaya ilişkin önaraştırma yapılarak markanın tescil edilebilirliği alanında uzman vekillerimizce araştırılır.
6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 5nci ve 6ncı maddesi uyarınca mutlak veya nispi red nedenlerini barındıran markalar tescil edilemez.
Tescil edilen marka, başvuru tarihinden itibaren 10 yıllık dönemler halinde korunur ve sonsuza kadar yenilenebilir.
Yenileme talebi 10 yıllık koruma süresinin bitişinden önceki 6 ay içinde talep edilmesi halinde yapılır. Koruma süresinin bitişinden sonrası 6 ay için ise ek ücret ödenmek şartıyla marka tescili yenilenebilir.
Marka tescili, başvurudan itibaren ortalama 6-8 ay sürmektedir.
Marka hakkının Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 5nci ve 6ncı maddelerine aykırı olarak tescil edilmesi sonrası Türk Mahkemeleri nezdinde hükümsüzlüğünün talep edildiği davadır.
Markanın uluslararası tescili Madrid Protokolü sayesinde Türk Marka ve Patent Kurumu vasıtasıyla yapılabileceği gibi doğrudan ülke ofislerine de yapılabilir. Madrid Protokolü ile yapılan uluslararası marka tescili usul ekonomisi bakımından daha faydalı olup tarafımızca tercih edilmektedir.
Paris Anlaşması’na dâhil ülkelerden birine mensup gerçek veya tüzel kişilerin bu ülkelerin herhangi birinde bir patent, faydalı model, marka, endüstriyel tasarım belgesinin verilmesi için yetkili merciye yaptıkları başvuru tarihinden itibaren başlayan öncelik hakkını içeren süredir. Bu süre markalar ve tasarımlar için 6 ay, patent için ise 12 aydır.
Markaların Tescili Amacıyla Mal ve Hizmetlerin Uluslararası Sınıflandırılmasına İlişkin Nice Anlaşması ve Türk Patent ve Marka Kurumu’nun mal ve hizmet tebliği ile belirlenmiş, iştigal alanlarını tanımlayan 34 mal ve 11 hizmet olmak üzere toplam 45 sınıftan oluşan listedir.
Marka sahibinin sonraki tarihli bir markanın kullanımını bildiği veya bilmesi gerektiği hallerde bu duruma birbirini izleyen beş yıl boyunca sessiz kalması halinde, markasını hükümsüzlük gerekçesi olarak ileri süremeyeceği anlamına gelmektedir
Üçüncü kişilerin marka başvurularında Sınai mülkiyet Kanunu’nun 6 ncı maddesinin 1 nci fıkrası uyarınca aynılık veya benzerlik sebebiyle yapılan itirazlarda başvurucu tarafından talep edilmesi üzerine itiraz sahibinin itiraza mesnet markasının ilgili sınıflarda kullanıldığının ispatlanması için yapılan savunmadır.
Marka hakkına tecavüz veya hükümsüzlük davalarında, davacının markasını kullanmadığına dair def’i ileri sürülebilecektir.Bu durumda davacı,dava tarihinden geriye doğru 5 yıllık kullanımını kanıtlar nitelikte belgeleri mahkemeye ibraz etmelidir.
Patent, buluş sahibinin ürününün üçüncü kişiler tarafından üretilmesi, kullanılması, satılması veya ithal edilmesini engelleme hakkı veren buluşçuya ait 20 yıllık tekel hakkıdır.
Faydalı model nitelik itibariyle bir buluş olmakla birlikte buluş basamağı içermemesi bakımından patentten farklı bir buluştur. Faydalı model belgesi, buluşçuya 10 yıllık tekel hakkı tanır.
– Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları,
– Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yerleşim yeri olan veya sınai ya da ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler,
– Paris Sözleşmesi veya 15/4/1994 tarihli Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması hükümleri dâhilinde başvuru hakkına sahip kişiler,
– Karşılıklılık ilkesi uyarınca, Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki kişilere sınai mülkiyet hakkı koruması sağlayan devletlerin uyruğundaki kişiler, tescil korumasından yararlanır.
Türk Dil Kurumu sözlük anlamına göre ilk defa bir şey bulma anlamına gelmektedir.
Patent dünyasında ise sanayide uygulanabilir teknik bir problemi çözüme kavuşturan yeni şeylere buluş denir.
Buluş basamağı, patentlenebilirlik şartlarından biri olup tekniğin bilinen durumu dikkate alındığında, ilgili olduğu teknik alandaki uzmana göre aşikâr olmayan buluşun, buluş basamağı içerdiği kabul edilir
Sanayiye uygulanabilirlik, patentlenebilirlik şartlarından biri olup buluş, tarım dâhil sanayinin herhangi bir dalında üretilebilir veya kullanılabilir nitelikteyse, sanayiye uygulanabilir olduğu kabul edilir.
Yenilik, patentlenebilirlik şartlarından biri olup tekniğin bilinen durumuna dâhil olmayan buluşun yeni olduğu kabul edilir.
Tekniğin bilinen durumu, başvuru tarihinden önce dünyanın herhangi bir yerinde, yazılı veya sözlü tanıtım yoluyla ortaya konulmuş veya kullanım ya da başka herhangi bir biçimde açıklanmış olan toplumca erişilebilir her şeyi kapsar
Patent hakkı kurum tarafından verildiği takdirde buluş sahibi 20 yıl boyunca bu hakkı inhisarında bulundurur. Diğer bir deyimle 20 yıl boyunca tekel hakkı mevcuttur.
Bu süre Faydalı Model için 10 yıl ile sınırlıdır.
Patent isteme hakkı olmayan bir kişinin asıl patent sahibinin hakkını ihlal ederek patent başvurusu/tescili yapmasına patent gaspı denmektedir.
PCT başvurusu, uluslararası bir patent başvurusu olup çok sayıda ülkede aynı buluş için birden fazla başvuru yapılmasına olanak sağlar.
Patent araştırma raporu, başvuruya konu buluşun emsal buluşlar ile karşılaştırılarak yenilik ve buluş basamağı kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına ilişkin rapordur.
Tasarım, ürünün tümü veya bir parçasının ya da üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, biçim, renk, malzeme veya yüzey dokusu gibi özelliklerinden kaynaklanan yeni ve ayırt edici olması şartıyla tescil edilebilen görünümüdür.
Başvuruya konu tasarım, kullanıldığı veya uygulandığı ürünlee gözetilerek Endüstriyel Tasarımların Uluslararası Sınıflandırılmasına İlişkin Locarno Anlaşması’na göre sınıflandırılır. Locarno sınıflandırma sisteminde tasarımlar kullanım amaçlarına göre sınıflandırılır. Tasarımlar, Locarno Anlaşmasında belirtilen ürün ya da ürünlere karşılık gelen sınıf, alt sınıf ve adlar kullanılmak suretiyle tanımlanır. Bu anlaşmaya göre 32 sınıf 237 alt sınıf mevcuttur.
Birleşik ürün, sökülüp takılma yoluyla değiştirilebilen veya yenilenebilen parçalardan oluşan üründür.
Tasarımın aynısı dünyanın herhangi bir yerinde kamuya sunulmamış ise o tasarım yeni kabul edilir.
Daha önce kamuya sunulmuş herhangi bir tasarımın aynı kullanıcı üzerinde yarattığı genel izlenimden farklı ise bu tasarımın ayırt edici niteliğe sahip olduğu kabul edilir.
Tasarım; Sınai Mülkiyet Kanunu hükümleri uyarınca tescil edilmiş olması hâlinde tescilli tasarım, tescil edilmese dahi ilk kez Türkiye’de kamuya sunulmuş olması hâlinde ise tescilsiz tasarım olarak korunur.
Tescilli tasarımın koruma süresi başvuru tarihinden itibaren beş yıldır. Bu süre beşer yıllık dönemler hâlinde yenilenmek suretiyle toplam yirmi beş yıla kadar uzatılabilir.
Tescilsiz tasarımların koruma süresi, koruma talep edilen tasarımın kamuya ilk sunulduğu tarihten itibaren üç yıldır.
Çoklu tasarım başvurusu, aynı sınıfta olmak ve tek seferde 100 tasarımı geçmemek kaydıyla birden fazla tasarımın aynı anda tescil başvurusunun yapılmasıdır.
Bize mesaj gönder!