Alan Adı Uyuşmazlıkları
Alan adı, ingilizce tabiriyle domain, bir sitenin internetteki adı ve adresidir. Alan adı marka hukuku kapsamında uyuşmazlığa konu olabilir. Tescilli veya tescil başvurusu yapılmış bir markanın aynı veya benzerinin alan adı olarak kullanılması, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun m.7/3-d uyarınca marka hakkı sahibinin bu kullanımı önleme hakkı vardır.
Alan adı yapısı itibarıyla hiyerarşik bir yapıya sahiptir ve birden fazla bölümden oluşmaktadır. İnternet alan adları, birtakım tekniklerin kullanımı ile dünyanın herhangi bir yerindeki bilgiye erişme yöntemini ifade eden “www” kısmı, jenerik üst düzey alan adları (gTLD-generic top level domain-com, .net, .info, .bel, .edu, .av gibi uzantılar), ikincil düzey alan adları (SLD-second level domain) ve varsa ülke kodu üst düzey alan adı (ccTLD-country code top level domain-tr, uk gibi uzantılar) kısımlarından oluşmaktadır. Uyuşmazlık konusunu ise ikincil alan adı oluşturmaktadır. Zira burada bir marka ile iltibaslı kullanım mevcut olabilir.
Alan adı uyuşmazlıkları Türk Mahkemeleri nezdinde dava konusu edilebileceği gibi Uyuşmazlık Çözüm Hizmet Sağlayıcıları tarafından işletilen uyuşmazlık çözüm mekanizmasına konu olabilir. Bu mekanizmada uyuşmazlığı hakemler sonuçlandırmaktadır. İnternet Alan Adları Yönetmeliği’nin 23 ila 27 maddeleri arasında düzenlenen bu mekanizma, Kanun’un m.7/3-d bendi ile paralel bir düzenlemedir.